En tid av förändringar

”You miss 100% of the shots you don’t take.”
–Wayne Gretzky

”I am not a product of my circumstances. I am a product of my decisions.”
–Stephen Covey


Nu har jag kommit in i en tid av förändringar för mig själv.

Tidigare åt jag mycket skräpmat och färdig mat, drack mycket läsk och åt chips till det. Men nu ska jag försöka förändra den livsstilen och må bättre än vad jag har gjort tidigare!

Varför?
Startskottet för detta var när mina föräldrar var hit på besök.
Jag ska förklara vad jag menar och det kommer att bli en lång historia, så var beredda:

Innan dom kom hit, så såg min lägenhet ut som en riktig svinstia!

Vissa säger då kanske att ”Det är ju en ungkarlslya. Det ska vara lite stökigt.” och visst dom har rätt, men detta var inte ”lite stökigt”.
Detta var en soptipp på 57 m2 och det gick knappt att komma in eller manövrera sig i lägenheten om man inte visste vars man kunde ställa ner fötterna.

Jag försökte städa det jag kunde innan dom skulle anlända, men märkte att jag inte på långa vägar skulle hinna städa allting innan föräldrarna kom på besök samtidigt som jag skulle jobba, sova och leva, så jag var på väg att STOPPA mina föräldrar från att komma på besök. Men efter att jag fick lite hjälp av min lillasyster Elin som pratade med våra föräldrar om hur situationen såg ut hos mig (Jag hade förklarat för henne hur det såg ut och hon ringde och pratade med dom), så sa dom att ”Vi kommer och hjälper dig att städa” och det lät som om dom förstod att det var mycket skit i lägenheten och att det skulle vara en hel helg med städning framför oss alla.

Sagt och gjort: Lördagen den 6/5 kom dom hit och hjälpte mig att städa min lägenhet. Det tog nästan hela lördagen att städa och sen blev det lite finlir på söndagen innan dom for hemåt igen.

Nu ser lägenheten nästan ut som ett fyrstjärnigt hotellrum utan tillgång till Roomservice eller städhjälp.


Vad har detta med ”en tid av förändringar” som du talade om att göra med saken?

Jo… I samband med städningen, så rensade vi ur min frys och hittade att jag hade mycket ätbart i den och även sånt som var förfruset och oätligt som vi slängda, men det var som sagt mycket mat som fortfarande var ätbart där och även i mitt skafferi fanns det mycket som jag hade köpt hem, men aldrig ätit upp (Däribland sju burkar med Bullens Pilsnerkorv).  Och detta ledde till att jag blev tvungen att äta ur frysen och skafferiet resten av den veckan till lunch för att bli av med det och det gjorde att jag faktiskt började laga mat igen (något jag inte har gjort i mitt kök på nästan ett år) och jag hittade en glädje i att laga mat igen, något som jag har saknat den senare tiden pga. hur det har sett ut i min lägenhet.

Jag började göra matlådor och annat än dom matlådorna som mamma har skickat med när man har varit hem på besök, så har jag inte gjort matlådor på kanske 2-2,5 år utan har köpt hem färdiga rätter som jag har haft med mig till jobbet.

Första matlådan jag gjorde var utifrån en receptbok som jag hade där jag hittade ett recept på hemgjord gräddstuvad Pytt i panna. Jag tog mig en kväll och lagade mat för hela slanten och vips, så hade jag fyra st matlådor klara för arbetsveckan.
Mina första EGNA matlådor på över 2 år.

Efter det så fortsatte jag med att göra Köttfärs- och potatisgratäng och nu senast gjorde jag en mix med äggnudlar, wokgrönsaker, kyckling, heta korvar och bacon (Sex st matlådor blev det) som jag ska ha till 4-dagars veckan som börjar nu imorgon 25/5.

Jag har även bestämt mig att börja träna lite och startskottet för detta blir Björnloppet som går av stapeln den 31/5. Jag och en arbetskollega anmälde oss genom våran arbetsgivare att gå dom drygt 3,3 km runt Bergvattensjön mitt i centrala Dorotea.
Detta har jag tänkt ska bli en start på ett nytt liv och jag hoppas att jag klarar av det för jag har försökt tidigare, men dom gångerna har det har inte fungerat.


Nu när jag har varit nere i det, för mig, djupaste träsket och sett hur livet ser ut där för mig, så vill jag inte tillbaka dit utan jag vill ändra på mig och försöka leva bättre igen och min väg mot ett bättre levande blir i 4 steg.

  • Steg 1 blev städningen av min lägenhet. (Gjort!)
  • Steg 2 blir maten och det faktum att jag försöker dra ner på inköp av läsk och liknande skräpmatsprodukter, men inte sluta helt. (Pågående)
  • Steg 3 blir att börja träna på ett eller ett annat sätt. Det kan vara allt från en promenad då och då till att faktiskt fara på gymmet och träna. (Under uppstart)
  • Steg 4, och det steget som jag tror kommer att ta längst tid att uppnå, blir när jag kommer att kunna handla kläder i mindre storlekar. Idag har jag W44 på mina jeans och har tröjor i 3XL, vilket jag känner är mitt absoluta tak och jag vill inte gå högre upp i storlekarna!

Citaten som jag satte in längst upp i inlägget är två citat som jag känner beskriver lite var jag är nu.

”You miss 100% of the shots you don’t take.” –Wayne Gretzky
Jag har inte tagit tag i dom försök som jag har haft till att ta tag i mitt liv och fixa med lägenheten och min mathållning och nu när jag väl står framför pucken och är redo to take a shot, så märker jag hur många gånger jag faktiskt har blundat för pucken som har legat framför mig och målet som jag bara har gått förbi.

”I am not a product of my circumstances. I am a product of my decisions.” –Stephen Covey
Omständigheterna för att jag ska kunna göra det jag har skrivit ovan har alltid funnit framför mig, men på grund av mina val, så har det inte blivit av.
Genom företaget där jag arbetar, så har vi, istället för friskvårdstimme som andra företag har, förmånen att kunna fara och träna på ett lokalt gym tre gånger i veckan och dessa möjligheter har jag nog aldrig nyttjat under dom 3,5 åren jag har bott här i Dorotea. Nu ska det bli ändring på det!

Jag vill ändra på mitt liv.
Nu gör jag detta!


Kommentarer

Ett svar till ”En tid av förändringar”

  1. Starkt jobbat och finst av dig att dela med dig. Du kommer att lyckas med det här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.